آزمايش ميز نيرو
هدف آزمايش: تعيين برآيند نيروها و بررسي تعادل نيروها در حالتهاي مختلف.
وسايل آزمايش: ميز مدرج و ستون مربوطه، كفه وزنه آلومینیومی بزرگ همراه با قلاب و نخ 35 سانتی (4عدد)، حلقهي نيرو، قرقره و پايهي مربوطه (4عدد)، پايه وزنه، وزنههاي: 50gr (4عدد)، 20gr (3عدد)، 10gr (2عدد)، 5gr (2عدد)، سه پايهي روميزي بزرگ قابل تنظيم.
تئوري آزمايش
تعدادي از كميتهاي فيزيكي فقط با يك عدد (مقدار) كاملاً مشخص ميگردند، در حالي كه تعداد ديگري از كميتها براي معرفي شدن علاوه بر مقدار بايد جهتشان نيز مشخص گردد.
كميتهاي دسته اول را كميتهاي اسكالر (يا عددي) و دسته دوم را كميتهاي برداري گوييم. از جمله كميتهاي اسكالر ميتوان جرم، زمان، كار و انرژي را نام برد و كميتهاي برداري از قبيل سرعت، شتاب و نيرو ميباشند.
مقدار كميتهاي اسكالر با اعداد جبري مشخص ميگردند و جمع و تفريق و ضرب و تقسيم آنها تابع قوانين اعمال جبري ميباشند، يعني مانند اعداد جبري با يكديگر جمع و تفريق و ضرب و تقسيم ميشوند و اما اين اعمال براي كميتهاي برداري به صورت ديگري تعريف شده است و به نحو ديگري انجام ميگردد. كميتهاي برداري را با بردار كه يك پارهخط جهتدار ميباشد و داراي مقدار، جهت و امتداد است نشان ميدهند و به گونهاي كه در ادامه ميآيد، جمع و تفريق و ضرب اين كميتها تعريف شده است.
تعريف بردار:
بردار يك پارهخط جهتدار است كه طول آن متناسب با مقدار آن ميباشد و به شكل يك
پيكان نمايش داده ميشود.
ضرب يك عدد (اسكالر) در يك بردار:
اين حاصل ضرب برابر است با برداري در امتداد بردار و به طول و اگر مثبت باشد بردار حاصل هم جهت با است.
جمع بردارها:
براي جمع كردن كميتهاي برداري روشهاي خاصي وجود دارد كه در ادامه به آنها اشاره ميشود.
الف – روش متوازي الاضلاع:
در اين روش از يك نقطه دلخواه، همسنگ بردارهايي كه ميخواهيم با هم جمع كنيم، رسم ميكنيم. قطر متوازي الاضلاع كه از اين دو بردار تشكيل ميگردد حاصل جمع اين دو بردار است.
زاویه α، زاویه بین بردارهای a و b است.
ب- روش مثلث يا چند ضلعي:
در اين روش از يك نقطه دلخواه برداري همسنگ يكي از بردارها رسم ميكنيم و سپس از انتهاي آن برداري همسنگ بردار دوم رسم ميكنيم.
اگر ابتداي بردار اول را به انتهاي بردار دوم وصل كنيم، حاصل جمع دو بردار بدست ميآيد.
اگر جمع تعداد زيادي بردار را بخواهيم به اين روش انجام دهيم كافي است از انتهاي هر بردار، برداري همسنگ يكي از بردارها رسم كنيم و سپس از ابتداي بردار اول به انتهاي بردار آخر وصل كنيم. اين بردار جمع كل بردارهاي قبلي خواهد بود.
ج – روش تجزيه:
دراين روش ابتدا كليه بردارها را دريك دستگاه مختصات رسم ميكنيم و سپس تك تك آنها را به روي محورها تجزيه ميكنيم، بعد از آن همنههاي افقي را جمع جبري ميكنيم و همنههاي قائم را نيز با هم جمع جبري ميكنيم و حاصل اين دو همنه را به عنوان برآيند مؤلفه هاي افقي و قائم در نظر گرفته، قطر مستطيل حاصل از آنها، جمع كل بردارها ميباشد.
زاويهاي كه برآيند دو بردار با محور ميسازد، برحسب همنههاي افقي و قائم آن دو بردار، از رابطه زير بدست ميآيد:
همچنین اندازهی برآیند دو بردار و از رابطه زیر بدست میآید:
تفريق بردارها:
تفريق بردارها مانند جمع بردارها است با اين تفاوت كه ابتدا بردار دوم را در (1-) ضرب ميكنيم و سپس دو بردار را جمع ميكنيم.
ضرب بردارها: ضرب بردارها دو نوع ميباشد:
الف- ضرب اسكالر يا نقطهاي: حاصل ضرب اسكالر يا نقطهاي دو بردار، يك عدد ميباشد و به صورت نشان داده ميشود كه زاويه بين دو بردار است.
ب- ضرب برداري دو بردار: حاصل اين ضرب يك بردار است كه اندازه آن برابر است با و امتداد آن بر صفحه دو بردار و عمود ميباشد.
جهت اين بردار به كمك دست راست، جهت انطباق بردار اول يعني بر بردار دوم يعني در جهت زاويه كوچكتر ميباشد، بطوريكه انگشت شست دست راست جهت بردار را نشان ميدهد.
تقسيم بردارها: تقسيم بردارها تعريف نشده است.
روش آزمايش
چنانچه دو يا چند نيرو در يك نقطه بر يك جسم اثر كنند ميتوان به جاي آنها يك نيرو قرار داد كه آن را برآيند آن نيروها ميناميم. چنانچه نقطه مادي تحت اثر اين چند نيرو در حال تعادل باشد، برآيند اين نيروها صفر است.
لازم به يادآوري است كه اولاً زاويه بين بردارها از روي صفحه مدرج ميز نيرو قابل تنظيم است و ثانياً نيروهايي كه توسط وزنهها و قلاب ها برنخ وارد ميشوند برحسب گرم نيرو محاسبه ميگردند.
به كمك گيرههاي موجود و مطابق جدول (1) به سه نخ، نيروهايي را تحت زواياي داده شده وارد سازيد و با روشهاي جمع برداري برآيند اين نيروها را محاسبه نماييد و سپس نيروي لازم براي برقراري تعادل را بطور عملي بدست آوريد. طول و زاويه بردار چهارم را كه از دو طريق محاسبه و عملي بدست آمدهاند در جدول (1) درج نماييد.
بردار (عملي) بردار (تئوري) بردار
بردار
بردار
زاويه (درجه) طول (grf) زاويه (درجه) طول
(grf) زاويه (درجه) طول
(grf) زاويه (درجه) طول
(grf) زاويه درجه طول (grf)
200
250
240
300
300
330 100
170
250
80
100
150 80
100
170
170
70
180 75
100
100
75
70
80 0
20
50
70
0
45 150
120
180
100
50
200
جدول (1)
توجه: طول بردارها متناسب با مقدار آنها برحسب گرم نيرو و زاويه بردارها برحسب درجه ميباشد.